Αρκατένα Ομόδους Φωτεινή The Factory - Arkatena Fotini
Loading...

Αρκατένα Ομόδους Φωτεινή The Factory

Αρκατένα Ομόδους "Φωτεινή"

Τοπικές παραδόσεις

Όταν οι τοπικές παραδόσεις περνούν από γενιά σε γενιά και διασώζονται ακέραιες μέσα στα χρόνια, οι νέοι μένουν σε επαφή με τις ρίζες τους και ταυτόχρονα αντλούν έμπνευση για πρωτότυπες ιδέες που αναδεικνύουν το παρελθόν του τόπου. Αυτό έγινε στο Όμοδος, όπου η παράδοση του αρκατένου ψωμιού πέρασε σε νέα εποχή.

Αρκατένα Ομόδους "Φωτεινή"

Δημιουργίες

Αρκατένα

Παξιμάδια

Μαρμελάδες

Μπισκότα

Ψωμιά

Κουλούρια

Αλμυρά

Καφέ

Ένα από τα παλιότερα εργαστήρια της τέχνης του αρκατένου

Η ονομασία «αρκατένο» πιθανότατα προέρχεται από τη λέξη «εργάτης», λόγω της πολύωρης διαδικασίας παρασκευής του «αρκάτη».
Τα ρεβίθια μένουν όλο το βράδυ σε βραστό νερό, που διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία και από τον αφρό ζυμώνεται ο αρκάτης. Ο αρκάτης διαφέρει από το κανονικό προζύμι, γιατί δεν φυλάγεται, πρέπει να ζυμωθεί την ίδια μέρα, αφού το προζύμι ζυμωθεί επτά φορές.
Η μέθοδος παρασκευής των αρκατένων περιγράφεται λεπτομερέστερα ως εξής: Αλεσμένα ρεβίθια και πιπερόριζα (τζίτζερ) τοποθετούνται σε βραστό νερό το πρωί. Μέχρι αργά το βράδυ αρχίζει να ανεβαίνει ο αφρός στην επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια της νύκτας και μέχρι το επόμενο πρωί, ο αφρός αυτός («αρκάτης») συλλέγεται σταδιακά και τοποθετείται σε δοχείο όπου σκεπάζεται με λίγο αλεύρι.
Στη συνέχεια «ανατζ̆ινείται» και αναμένεται να «μπει». Τότε, ζυμώνεται σε σκάφη με αλεύρι και διάφορα μπαχαρικά όπως μαστίχα, μέχλεπι, μοσχοκάρυδο κ.ά. Στη συνέχεια, το ζυμάρι πλάθεται σε κουλούρια τα οποία ψήνονται σε φούρνο που έχει ήδη πυρωθεί.
Μετά το ξεφούρνισμα, και για να παραχθεί σκληρό παξιμάδι, τα μαλακά κουλούρια ξαναφουρνίζονται (αφού πρώτα κρυώσουν) για 5-6 ώρες (Υπουργείο Γεωργίας 2011, λήμμα 15 – Αρκατένα Ομόδους).

Σημεία Πώλησης

Product added!
The product is already in the wishlist!